{ "title": "İdrarda Tüberküloz Belirtileri", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/idrarda-tuberkuloz-belirtileri-9051.jpg", "date": "19.01.2024 14:26:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İdrarda tüberküloz belirtileri, Böbrek tüberkülozu enfeksiyon olan akciğerler veya bu akciğerlerin arasında bulunan lenf bezlerinin kan yolu ile enfeksiyona uğraması ile oluşan bir hastalıktır. Vücut içerisinde uyuyan basillerin hastanın genel durum bozukluğu, anemi, steroid tedavisi, AIDS travma, diyabet ve immünosüpresyon gibi durumlarda yeniden uyanmasıyla hastalıklar oluşur. İdrarda tüberküloz başlangıcı basiller böbreğin iç yapısını bozması ile meydana gelir ve böylelikle önce üretere sonra da mesaneye idrarla beraber geçer. Basilerin bu geçişi esnasında üreterlerde daralmalar oluşur ve mesanede büzüşme ve enflamasyona neden olurlar. Başlangıç aşamasında oluşan lokal tahribatlar zamanla bir araya gelerek bütün böbreği bozabilmektedir. Böylelikle mesanede ilerleyen dönemlerde idrar tüberkülozu meydana gelir. Bununla beraber üreme organı ve böbreklerde hastalık kendisini göstermeye başlar.

İdrarda tüberküloz belirtileri nelerdir?
Bu klinik bulguların belirlendiği hastalarda gereken tetkikler yapılarak böbrek tüberkülozu tanısı konulabilir. Bu semptomlar hastalık ileri evreye ulaşana kadar hastada gözlenmeyebilir ve hatta hastalarda asemptomatik gibi durumlar olabilir. Ağrı olması, ileri hastalığın göstergesidir. Çoğu belirtiler, basillerin mesaneye yayılmasıyla bağlantılıdır. Hastaların sabahki ilk idrarından mikobakteriler için spesifik kültür yapılmalıdır. Tek kültürün pozitif olma oranı yüzde yetmiş üçtür. Üç gün ilk idrarda yapılan spesifik kültür ile tanının başarı şansı yüzde doksana çıkartılabilir. Yirmi dört saatlik idrar toplanarak yapılan testlerde daha iyi sonuçlar alınamamıştır. Yine üç gün boyunca sabahları alınan idrar örnekleri fluorokrom, Kinyoun veya Ziehl-Neelsen ile boyanarak aside dirençli basiller araştırılabilir.

İdrar tüberküloz belirtileri; Son yıllarda hızla gelişen PCR testi, tanıda oldukça güvenilir ve hızlı bir yöntemdir. Üriner sistemin ardından, giderek daha az oranlarda seminal veziküllerde, prostat, testisler ve epididimler tutulabilirler. Skrotum da akıntılı fistül oluşması, tüberküloz hastalığının başka bir bulgusu olarak gerçekleşir. Üretra tutulumu nadirdir. Penis tüberkülozunda ise yüzeyel ülser şeklinde görülür, ancak alttaki dokuları tutabilir. Kadın üreme organlarındaki lezyonlar ektopik gebelik veya steriliteye neden olabilir. Çift taraflı tutulum olmadığı durumlarda, renal fonksiyon normaldir. İdrar analizinde asit pH, eritrosit ve lökositler bulunur. Alınan ilk idrardan spesifik kültür yapılır. Böbrek tüberkülozunun başka bir belirtisi de skrotum içerisinde akıntılı fistül görülmesidir. Üretra tutulumu daha nadirdir. Sağlıkla kalın.
" } ] }