{ "title": "Lenf Tüberkülozu", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/lenf-tuberkulozu-1853.jpg", "date": "21.01.2024 16:35:53", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Lenf Tüberkülozu, mikobakterium başının lenf bezlerini tutarak oluşan bir hastalıktır. En çok tutulan lenf bezleri de boyun lenf bezleridir. Akciğer, göğüs kafesi, eklemlerde, böbreklerde, beyinde, omurlarda, sindirim sistemlerini de etkilemektedir. Hastalığın Oluşumu büyük oranla mycobacterium tuberculosis sorumludur. Lenf tüberküloz önlenebilen tedavi ile iyileşebilen toplumsal önemli bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı dünyada etkili tedavisi olmasına rağmen halen dünyada çok önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını koruyan bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütünün raporunda 2014 yılında 9 milyonu geçen vaka görülmüş ve bu sayının 1,5 milyonu tüberkülozdan ölüm gerçekleştiği hesaplanmıştır. Tüberküloz hastalığında birinci sırada Suriye sonra sırası ile Azerbaycan, Bulgaristan, Afganistan ve Türkmenistan'da görülmektedir.

Lenf Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?

Lenf tüberküloz sessiz bir başlangıç gösteren hastalık olarak bilinmektedir. Hastalığın kronik tablosu bulunur. Lenf tüberküloz hastalığı çok hafif hayatı tehdit eden hastalık arasındadır. Tüberküloz vücutta herhangi bir doku veya organını tutar. Görülen lenf tüberküloz bulguları olarak halsizlik, ateş, çabuk yorulma, kilo kaybı ve gece terlemeleri görülmektedir.

Lenf Tüberküloz Tanısı Nasıl Konulur?

Lenf tüberküloz hastalığındaki en önemli ve kesin tanı olarak hastanın bağlamında basillerin görünmesi ile konulur. Hasta şikâyetlerinden yola çıkılarak tanı konulabilir. Akciğer filmi ve tüberküloz deri testi ile de tanı konulur. Lenf tüberküloz histolojik ve bakteriyolojik inceleme ile tanı kesinleşir. Lenf tüberkülozunda lenf bezinden iğne yapılarak lenften biyopsi alınarak da tanı konulabilir.

Lenf Tüberküloz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenf tüberküloz hastalığı uygun ilaçlar ile tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Lenf tüberküloz hastalığında alınacak ilaçlar rifampisin, etambutol, pirazinamit, izoniyazid, morfozinamid ve streptomisin gibi ilaçlardır. Lenf tüberküloz tedavisi yaklaşık olarak 6 ay sürmektedir. Bulaşıcı hastalık olarak bilinen lenf tüberkülozu veremle savaşın önemli yöntemidir.
" } ] }