{ "title": "Sığır Tüberkülozu", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/sigir-tuberkulozu-6148.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:44", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "Sığır Tüberkülozu, bu makalemizde sizlere sığır tüberkülozu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Tüberküloz diğer adıyla verem bir solunum yolları rahatsızlığıdır. Bu hastalık uzun bir kuluçka dönemi geçirdiği için genellikle geç fark edilir. Hastalık daha çok solunum yolları ile bulaşmış ise akciğerleri çok etkiler. Akciğer dışında meme, karın zarı, böbrek, bağırsak ya da rahimde hastalık mikrobu görülür. Bu hastalıkta kuru kuru öksürükler, nefes darlığı ya da zor nefes alma, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik gibi belirtileri vardır. Bu hastalık çok ilerlerse ölüm ile sonuçlanabilir.

Tüberkülozun üç tip mikrobu vardır. Bunlardan birincisi kuş mikrobu bu mikrop sadece kanatlı hayvanlarda görülür ve hastalık yapar. İkinci mikrop ise insan tipi mikroptur. Bu mikrop tipi insanda hastalık yapması dışında sığır, manda, domuz ve bazı tür kuşlarda görülür. En çok hastalık yapan ve ölümlere neden mikrop tipi ise sığır tüberkülozu mikrobudur. Yine insanlarda tüberküloz hastalarının %20'sinin nedeni sığır tüberkülozu mikrobudur. Bu mikrop tipi sığır ya da mandadan bulaşır. Sığır, manda, domuz ve yine bazı kuş türlerinde hastalık yapar.

Sığır Tüberkülozu Neden Olur?

Sığır tüberkülozu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın en önemli nedeni kötü çevre koşullarıdır. Sığır tüberkülozu özellikle sığır tüberkülozu mikrobu olan suların, süt, peynir gibi hayvansal gıdaların tüketilmesi sonucu insana ve hayvana bulaşır. Ayrıca sığır tüberkülozu mikrobu olan hayvandan doğum yoluyla ya da annenin memesinden süt içmesi gibi nedenlerle yavruya bulaşır. Yine sığır tüberkülozu olan hayvanın öksürüğü, hapşırması ile bu mikrop havada yayılır ve solunum yollarından geçip diğer hayvanlara, çok nadir olsa da insanlara bulaşabilir. Başka bir bulaşma yolu ise deri yolu ile bulaşmadır. Bu yolla bulaşma en çok insanlarda görülür. İnsanlara bu mikrobun en çok bulaşma nedenleri sığır tüberkülozu mikrobu olan bazı yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesi ve deri yolu ile bulaşmadır.

Sığır Tüberkülozu Korunma Yolları
Sığır Tüberkülozu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sığır tüberkülozu hastalığına sadece veteriner kontrolü ile tanı koyulamaz. Bunun için hayvandan alınan örnekler laboratuvarda incelenir ve hastalık tanısı ancak bu şekilde yapılır. Kişi eğer hayvanının hasta olduğunu düşünüyorsa diğer hayvanlara ya da bir insana bulaşmaması için hayvanı sürüden ayırmalı ve ivedilikle bir Uzman veterinere başvurmalıdır. Sığır tüberkülozu hastalığının hayvanlarda tam bir tedavisi yoktur. Sığır tüberkülozu hastalığının en iyi tedavisi korunma yöntemleridir. Bu yüzden kişi bu korunma yöntemlerini dikkate almalı ve uygulamalıdır.

Eğer hayvanınıza sığır tüberkülozu bulaşmış ise bunun ihbarı yasalara göre mecburidir. Yine aynı yasaya göre hayvanınızın bedeli hesaplanır ve tazminat olarak size ödenir. Hastalıklı hayvan kesilir ve imha edilir. Eğer bazı bölgelerine hastalık bulaşmadığı tespit edilirse bu bölge kavurma yapılır ve yardım kuruluşlarınca dağıtılır.
" } ] }