{ "title": "Tüberküloz Aşısı", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/tuberkuloz-asisi-1833.jpg", "date": "21.01.2024 12:15:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tüberküloz aşısı, BCG aşısı, verem aşısı olarak da bilinir. Dünya genelinde yaygın şekilde görülen ve tüberküloza neden olan mikroba karşı korunmayı sağlar. Tüberküloz mikrobu en fazla akciğerleri etkiler. Bunun dışında kemikleri, böbrekleri, beyin gibi diğer organları da etkiler. Aşı bunlar üzerinde de faydalı etkiler yapar. Bazı alerji hastalıklarında, mesane kanserinde, cüzzam, menenjit gibi hastalıklarda da yararlı olur.

Tüberküloz aşısının özellikleri nedir?

Tüberküloz aşısı ısı ve ışığa karşı dayanıksız olduğundan, cilt altına enjekte edilir. Aşının enjekte edilmesinden sonra, bölge alkollü pamukla silinerek dezenfekte edilmelidir. Aşı yapılırken, enjektörle hava alınmaması önemlidir. Yaşı 1 yaşın altında olan çocuklara 0,05 cc, bu yaştan büyük olan çocuklara ise 1 cc şeklinde tatbik edilir. Tüberküloz aşısı lenfatik sistemde ve kanda mikrobun yayılmasına engel olur. Bu aşı toz halinde buzdolabında 2-8 derecede 2 yıl, oda sıcaklığında ise 30 gün etkisini korur. Aşı kullanılacağı zaman sulandırılır ve en geç 6 saat içinde tatbik edilir. Sulandırma ise bildiğimiz suyla yapılmaz. Tüberküloz aşısının özel sulandırıcısı vardır.

Tüberküloz aşısının yan etkileri var mı?

Tüberküloz aşısı yan etkileri az olan etkili bir aşıdır. Aşı tatbik edildikten sonra ortaya çıkabilecek yan etkiler genellikle aşının dozuna, aşılamanın yapıldığı yere, aşının yapıldığı kişinin yaşına ve bu kişinin bağışıklık sistemine göre değişir. Görülen yan etkiler arasında, lokal apse, koltuk altı ve boyun lenfadenopatiler vardır. Bazen aşıdan 1-2 hafta geçince adenopatiler meydana gelebilir. Bu etkiler genellikle kendiliğinden geçer. Ancak adenopatiler büyümeye başlarsa, cerrahi girişimle alınabilir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bu risk bulunmaktadır. Tüberküloz aşısının yan etkisi fazla etkili olmadığından ve aşılamanın yararı fazla olduğundan, herkes aşının koruyuculuğundan faydalanmalıdır.

Tüberküloz aşısı ne zaman yapılmalı?

Bebekler iki yalık oldukları zaman tüberküloz aşısı yapılır. Eğer bebekler 2 kilodan daha zayıf olursa, bir süre daha kilo almaları için beklenir. Aşının enjekte edildiği sol kolda, 25-30 gün içinde bir sertlik oluşur. Bu sertlik sonradan yerini sivilce benzeri bir kızarıklığa bırakır. Üzeri kabuklanır ve ardından iz bırakarak bir süre sonra geçer. Bunun olması bir süre alır. Ancak aşı yapılan kişide soruna neden olmaz. Tüberküloz aşısının tutup tutmadığı konusunda sonradan bir test yapılmalıdır. Eğer aşının tutmadığı görülürse, yeniden yapılması gerekir. Tüberküloz aşısı bebeklere 4 aylık oluncaya kadar yapılabilir. Bundan sonra aşı yapılması gerekirse, PPD testiyle vücudunda tüberküloz mikrobunun olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer mikrop tespit edilmezse, bu aydan sonra da aşı yapılabilir.

Tüberküloz aşısı kimlere yapılmalıdır?
Tüberküloz aşısının koruyuculuğu ne kadardır?

Aşının tüberküloz mikrobundan 5 yıl koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bu süreden sonra aşının tekrar yapılması gerekir. Bazı hallerde çocuklara ilkokulda tüberküloz aşısı yapılsa da bu uygulamam süreklilik kazanmamıştır. Bu nedenle aileler aşının tekrarında özenli olmalıdır.
" } ] }