{ "title": "Tüberküloz Bakterisi", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/Tuberkuloz-Bakterisi-82.jpg", "date": "20.01.2024 11:07:53", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Tüberküloz bakterisi, tüberküloz yani verem hastalığının yayılmasına neden olan bir türdür. Dünyada halen birçok kişinin ölümüne neden olabilen bir hastalıktır. Erken dönemde tedavisi mümkündür. Başta akciğer olmak üzere, vücudun birçok organını etkileyebilmektedir. İnatçı öksürük, sebebi belirsiz zayıflama, kaslarda güçsüzlük ve ağızdan kan gelmesi aktif belirtileri arasındadır.

Tüberküloz bakterisi nedir, nasıl bulaşır?

Tüberküloz bakterisi, Mycobacterium tuberculosis olarak adlandırılmaktadır. Bakteri bulaşması meydana geldiği zaman PPD testi pozitif hale gelir. Tüberküloz bakterisinin bulaştığı kişiler sağlam bir bağışıklık sistemine sahipse bakterinin çoğalmasını engeller. Etkisiz hale gelmesine karşın tamamen yok olmaz ve bekleme konumuna geçer. Bu duruma latent verem denmektedir. Latent verem olan kişiler hastalığı bulaştırmazlar. Bağışıklık sistemi tüberküloz bakterisini durduramaz ise aktif hale gelen bakteri tahribat yapmaya başlar. Özellikle bebekler ve yaşlıların bağışıklık sistemi düşük olmaktadır. Bunun dışında sigara içenler, sağlıksız beslenenler ve aşırı stres altında olanlar risk gurubundadır. Hastalığın belirtileri tüberküloz bakterisinin yerleştiği bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Hastalık sağlam kişilere hava yolu ile yayılmaktadır. Özellikle taşıyıcının aile bireyleri ve çalışma arkadaşları birinci derece risk halindedir. Aksırma ya da öksürük ile havaya yayılan partiküllere tutunan tüberküloz bakterisi soluyan kişiyi enfekte eder. Hastalığın vücuda yerleştikten sonra gelişme süresi ilk iki yıl içerisinde %5 olmaktadır. Tanı konduktan ve tedaviye başladıktan iki ya da üç hafta sonra bulaşma riski ortadan kalmaktadır. Tüberküloz hastalığına kesin tanı koymak için balgamda tüberküloz bakterisinin görünmesi gerekir. Hastanın şikâyetleri ile hastalıktan şüphelenilir. Bu belirtiler değerlendirilirken ciddi bir yaklaşım gerekmektedir. Hastanın öyküsü, fiziki bulguları, akciğer filmi, tüberkülin deri testi (PPD) ile hastalıktan şüphe duyulur. Bakteriyolojik inceleme ile tanı kesin hale getirilir. Verem savaş dispanserlerinde tanı için gereken işlemler, tedavi, ilaçlar ve takip için ücret alınmamaktadır. Bütün tüberküloz ilaçları Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.

Tüberküloz bakterisi ile mücadelede kullanılabilecek bazı ilaçlar İzoniyazid, rifampisin, etambutol, pirazinamid veya morfozinamid ve streptomisin'dir. Tedavi en az altı ay sürmektedir. Tedaviye başladıktan iki ay sonra ilaç sayısı azaltılmaktadır. Bazı özel durumlarda tedavi süresi uzatılabilmektedir. Bazı tüberküloz bakterileri kullanılan ilaçlara karşı direnç gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda tedavi konuda uzmanlaşmış göğüs hastalıkları eğitim ve araştırma hastanelerinde ya da bazı üniversite hastanelerinde yapılmaktadır. Normal şartlarda ilaçlar düzenli alındığı takdirde tedavi başarısı çok yüksektir. Şimdiden geçmiş olsun.
" } ] }