{ "title": "Tüberküloz Beslenme", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/tuberkuloz-beslenme.jpg", "date": "19.01.2024 20:50:02", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Tüberküloz Beslenme, verem hastalarına hem besleyici olan hem de zayıflamalarını önleyecek olan gıdalar ile beslenmelidir. Özellikle tüberküloz hastalarını doyurmak doğru bir hareket değildir. Tüberküloz hastaları özellikle dengeli, düzenli ve aşırıya kaçmadan yeterli miktarda gıdalar verilerek beslenmelidir. Çünkü hem midesini hem de bağırsağını bozabilir. Bu nedenle de böbrek ve karaciğerinde yıpranmalar meydana gelebilir. Hatta tüberküloz hastası çok hızlı bir şekilde zehirlenebilir. Zehirlenme durumunda kişinin karaciğerinde şişme, nefes almada zorluk çekme, tansiyonunun yükselmesi ve kan tükürmesi durumuna neden olmaktadır. Tüberküloz hastaları çoğunlukla beslenirken her gıdayı alabilir, ancak aşırı derecede verilmemelidir. Hastanın iştahı olduğu derecede beslenmelidir, kesinlikle yemesi için zorlanmamalıdır.

Tüberküloz Hastalarına Hangi Gıdalar Verilmelidir, karaciğer ve beyinde özelikle kolesterinli lipoid bulunduğu için yumurta sarısı hastayı kabız yapabilir. Bu nedenle az verilmelidir, gün içerisinde iki ya da üç yumurta tüketmesi kâfi gelecektir. Çünkü fazla yumurta tüketimi zehirlenmesine neden olabilir. Sütün içerisinde de lipoid bulunduğundan dolayı fazla tüketilmemeli ve su yerine içilmemelidir. Süt mutlaka yemek yedikten belli bir süre sonra içilmelidir. Kırmızı et tüketimi tüberküloz hastaları için oldukça büyük önem taşımaktadır. Bunun için kırmızı et tüketimi mutlaka taze olarak yapılmalıdır. Daha sonra beyaz et tüketimine geçilebilir. Tüberküloz hastasının beslenmesinde et suyu oldukça faydalıdır, çünkü maden bileşiklerinin fazla olmasından dolayı mutlaka tüketilmelidir. Kırmızı et dışında tüberküloz hastası dalak, ciğer, böbrek ve ciğerci etleri kâfi derecede tüketmeli fazla verilmemelidir. Eğer tüberküloz hastası olan kişinin iştahı yok ise haşlama et tüketimi onun için daha uygundur. Hamur işleri, mercimek, nohut, bakla, kestane ve fasulye hastanın vücudundaki karbon, azot ve fosfor kaybını engellemesinde yardımcı olmaktadır. Bu gıdaların kuru olarak tüketimi tüberküloz hastasının beslenmesinde çok faydalıdır.

Tüberküloz Hastasının Beslenmesinde Önerilen Besinler Nelerdir, özellikle tüberküloz hastalarının yeşil sebze tüketmeleri kalsiyum açısından büyük önem taşır ve kabızlık sorununu önler. Yeşil sebzeler çoğunlukla içerisinde çelik ve manganez barındırdığından dolayı vücut için ihtiyaç olan kan yapımında çok faydalıdır. Tüberküloz hastaları çok ekşi olmayan her türlü meyveyi rahatlıkla tüketebilir. Özellikle tüberküloz hastalarının karaciğeri rahatsız olduğu için kesinlikle alkollü içecekler verilmemelidir.
" } ] }