{ "title": "Tüberküloz Bulaşıcı Mı", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/tuberkuloz-bulasici-mi.jpg", "date": "22.01.2024 00:00:16", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Tüberküloz Bulaşıcı Mı, Tüberküloz hastalığı bakteri içeren bir hastalıktır. Hastalığın etkeni Robert Koch tarafından keşfedilmiştir. Keşfeden bu kişinin isminden dolayı tüberküloz etkeni koch basili adıyla da anılmaktadır. Tüberküloz hastalığı verem hastalığının diğer adıdır. Tüberküloz hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Verem basilinin bulaşması genellikle solunum sırasında alınan hava ile olur. Tüberküloz hastasının öksürmesi sırasında tüberküloz basili havada damlacıklar şeklinde sağlam kişiye solunum sırasında bulaşır. Tüberküloz basilinin havada uzun süre asılı kalması aynı ortamdaki çok sayıda kişinin hastalık etkenini almasına neden olur. Tüberküloz basilinin uzun süre havada bulunması dolayısı ile kapalı ortamlar (Sinema, kahvehane vb.) da kalan insanların hastalık basilini nefes alması yolu ile alması oranı çok fazladır. Güneş ışınları birkaç saat içerisinde tüberküloz basilini öldürür. Bu nedenle odaların sık sık güneşlendirilmesi gerekiyor. Güneş ışığı girmeyen loş kahvehaneler, barlar, sinemalar vs. Mekanlarda tüberküloz basili uzun zaman varlığını koruyabilir. Dolayısıyla havasız ve loş olan bu yerlerde tüberküloz basilinin bulaşmasının daha kolay olması nedeniyle dikkatli davranılmalıdır.

Tüberküloz basili hava yolu ile bulaştığı gibi aynı hastalığı taşıyan ineklerin sütlerinin içilmesi de veremin bulaşmasına neden olur. Ülkemizde son yıllarda tüberküloz sayısında dikkate değer bir artış görülmüştür. Tüberkülozdaki artışların özellikle gençlerde daha fazladır. Gençlerde tüberküloz hastalığının giderek artmasının en mühim sebepleri sağlıksız beslenmedir. Aynı şekilde kapalı ortamlarda uzun süre kalmaları da bir etkendir. Gençler arasında düzensiz beslenmenin olması vücudun bağışıklık sistemini düşürdüğünden hastalığa yakalanma kolaylaşır. Tüberküloz hastalığının teşhisi için klinik muayene, röntgen ve laboratuvar da çeşitli tahliller yapılmalıdır. Tüberküloz hastalığında erken teşhis oldukça önemlidir. Çünkü bir tüberküloz hastası erkenden bu hastalığın onda olduğunu anlamadığı zaman çok sayıda bireye hastalığı bulaştırır. Geç teşhis edilen tüberküloz hastalığını ileri ki dönemlerinde tedavisi de güçleşir. Eğer erken teşhis edilirse hem bulaşma riskini azaltılır hem de ilaç ile tedavisi yapılır.

Bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozdan korunmak için

" } ] }