{ "title": "Tüberküloz Çeşitleri", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/tuberkuloz-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 17:06:31", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Tüberküloz Çeşitleri, Tüberküloz hastalığının çeşitlerini anlatmadan önce bu hastalık hakkında kısaca bilgi verelim. Daha sonra çeşitleri hakkında bilgiler verilecektir. Tüberküloz hastalığını bulan kişinin adından dolayı koch basili olarak bilinir. Tüberküloz hastalığı bakteriyel bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozun etkeni verem basili olmasına karşılık hastalığın oluşmasını hazırlayan birçok faktör vardır. Tüberküloz diğer adı veremin meydana gelmesindeki en önemli faktör kötü beslenmedir. Bunun yanında alkol bağımlılığı ve temizlik kurallarına uyulmaması da önemli bir etkendir. Tüberkülozun (Verem) vücutta görülen organların başında akciğerler gelir. Akciğer tüberkülozun yanında böbrekler, kemikler ve eklemler gibi organlarda da tüberküloz görülür. Tüberküloz çeşitlerinden akciğer tüberkülozu, miliyer tüberkülozu, idrar yolu tüberkülozu, adenit tüberkülozu, menenjit tüberkülozu, cinsiyet organları tüberkülozlarıdır.

Akciğer Tüberkülozu: bu hastalığın belirtilerinde hastada ilk olarak hafif ateş ve öksürük görülür. Daha sonrasında hasta kendinde halsizlik ve yorgunluk hissetmeye başlar. Hasta geceleri sürekli terlemeye başlar. Hasta göğüs ağrılarından şikâyet etmeye başlar ve hastada ara sıra kanlı balgamla görülen öksürük meydana gelir. Bu tür rahatsızlıklar başladıysa hemen bir doktora başvurun.

Miliyer Tüberkülozu: Verem basillilerinin bir yerden aniden kana bulaşmasıyla oluşur. Genellikle çocuklarda meydana gelmektedir. Fakat nadiren olsa da büyüklerde de görülür. Miliyer tüberkülozu olan hastalarda ilk olarak dalgınlıklar başlar. Ardından ateşlenmeler ve titremeler meydana gelir. Aniden meydana gelen baş ağrıları bir kabusa dönüştürür hayatı. Hastaların geceler boyunca çok fazla terlemeleri olur. Çok fazla basilin aniden kana bulaşması ile ve bazı organlara yerleşerek oluşmasıyla meydana gelen rahatsızlık çok tehlikeli olmaktadır.

Menenjit Tüberkülozu: Menenjit tüberkülozu, merkezi sinir sistemindeki bir merkezden ya da kan aracılığı ile basilinin çok güçlü olarak dağılmasının ardından oluşmaya başlar. Çoğunlukla çocuklarda merkezi sinir sisteminin tüberkülozu görülmektedir. Bu hastalık ölüme kadar gitmektedir. Hastada çok güçlü aniden baş ağrıları meydana gelir. Hasta çok fazla ve sık olarak kusmaya başlar ve bu kusma biçimi ağzından birden fışkırır. Hastanın ateşi kırk dereceye kadar gider. Çocuklarda huysuzlanma ve bağırma meydana gelir. Bu durumdan dolayı korkuya kapılırlar. Ardından hasta sayıklamaya başlar ve sürekli dalgın olur. İleri ki zamanlarda hastalarda kas kasılmaları meydana gelir ve ışığa karşı bakamazlar. Bunların ardından hastada şaşılık oluşur ve en ileri boyutunda ise hasta felç olabilir.

Adenit Tüberkülozu: Basillerin kan aracılığıyla gelip lenfe katışarak, lenf bezlerinde hastalıkların meydana gelmesine neden olur. Lenf bezleri bu basiller yüzünden yıpranırlar. Bu basiller lenf bezlerinin şişmesine ve yumuşamasına neden olurlar. Yıpranan lenf bezlerinin üzerindeki tabakalar aşınır ve delikler oluşur ve bu deliklerden iltihap akar. Bu iltihaplar orada kalırsa sertleşecektir ve kireçlenir. Uzun yıllar orada kalır. Bedenden akıntılar halinde çıkan bu lenf bezi tüberkülozu, akıntının yok olunmasından sonra orada kalıcı izlere neden olur.

Cinsiyet Organları Tüberkülozu: bu hastalık vücutta diğer organlarda meydana gelmiş olan verem mikroplarının kan yolu ile taşınarak cinsiyet organlarına bulaşır. Kadınlarda yumurtalıklarda görülür. Genel olarak rahimde görülmektedir. Uygun tedavi yöntemleri ile müdahalede bulunulabilir ya da operasyon ile hastanın organları alınır. Erkeklerde ise prostat da görülür. Eğer hastalık ilerlemiş ise çeşitli yaraların açılmasına neden olur. Genel verem tedavisi yapılır veya ameliyat yapılarak önlem alınır.

İdrar Yolu Tüberkülozu: bu rahatsızlık böbreklerde meydana gelir. Basiller kan aracılığı ile taşınır. Çoğunlukla yetişkin bireylerde görülmektedir. Fakat çocuklarda da görülüyor. Kadınlara göre erkeklerde daha çok görülmektedir. Bazı durumlarda erkeklerin idrar yollarına cinsel organları ile geçebilir. Hastada ilk belirtiler; çok fazla idrara çıkma meydana gelir. İdrar yapıldığı esnada çok ağrı çekilmesi ve idrarını yaparken idrarından kan gelmesi şeklinde meydana gelir. Bundan dolayıdır ki hastalar idrar yaparken çok dikkat etmelidir. Bu hastalık eğer tek taraflı ise o ağrıyan yerdeki böbrek çıkartılarak hastalığı kontrol altına alabiliriz.

" } ] }