{ "title": "Tüberküloz Hastalığı", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/tuberkuloz-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 20:39:23", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tüberküloz hastalığı, basille buluşan bulaşıcı hastalıklar arasında yer alır. Akciğer olmak üzere başka organlara yayılır. Tedavi edilmeyen tüberküloz hastalıkları ölüme sebep olur. Bu hastalıkta iyileşme sağlanırken; erken tanı hayat kurtarır. Hastalık kolaylıkla bulaşmazken tedavi altında olmayan basil saçan hastalıkların kapalı ortamda diğer kişilerle birlikte yaşaması esnasında öksürmesi ve hapşırması ile etrafa saçtığı basil sebebiyle yakındaki kişilere bulaştırması muhtemeldir. Hastalık olan kişinin aynı evde birlikte oturanlarla ya da yakın arkadaşlarla olan ilişkisine son derece dikkat etmesi önemlidir. Kapalı evlerde, işyeri ortamında bulaşması yüksektir. Hastalık olan kişinin kullandığı çatal, tabak, bardak, giysi gibi eşyalardan bulaşma olmazken; kapalı hava akışı bulunmayan ortamlarda yayılması hızlanır. Tüberküloz mikrobu vücuda girdikten sonra hastalık yapma suresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Küçük çocuklarda ve vücut direnci düşük olan kişilerin hastalanma riski daha fazladır. Bu mikrop vücuda girdikten sonra uzun bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, bazı kanser hastalıklarında tüberküloz hastalığına yakalanma riski mevcuttur.

Tüberküloz hastalığının belirtileri nelerdir?

Bu hastalık genellikle sessizce başlangıç gösterirken; kronik seyretmeye devam eder. Tüberküloz hastalığının belirtileri arasında genel yakınmalar ve akciğeri yakınmalar olarak grubu ayrılırken; genel yakınmalarda akşama doğru yükselen ateş, uyku arasında fazla terleme, aşırı kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk gibi yakınmalar meydana gelir. Akciğere özgü olan yakınmalardır ise 4 haftaya kadar uzun süren öksürük, değişken miktarda kan tükürme, öksürerek balgam çıkarma, göğüste ve sırtta ağrı, nefes alırken ve konuşurken ses kısıklığı, nefeste alırken hışırtı gibi problemler gözlenebilir. Bu problemler genellikle hafif başlarken; yavaş yavaş ilerlemeye devam eder. Bu bulgular olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları hastalığın tedavisi edilmesi açısından son derece önemlidir. Bu hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasının sebebi geç kalınmasından dolayıdır. Fark edilmediği zaman hasta çevresine basil saçar ve daha çok kişinin infekte yani hastalığa yakalanmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple özellikle iki haftadan uzun süren öksürük ve diğer şikâyetlerin oluşması halinde vakit kaybetmeden sağlık merkezlerine ya da en yakın hastaneye başvurarak gerekli testlerin yapılması önemlidir.

Tüberküloz hastalığının tanısı nasıl konulur?

Tüberküloz hastalığı şüphelisi olan kişinin vakit kaybetmeden gerekli hastaneye gitmesi ile uygulanacak akciğer filmi sayesinde tüberkülozun oluşumu kontrol edilir. Kesin tanı konulması için balgam incelemesi yapılır. Balgam da Verem mikrobunun gösterilmesi sonucunda tüberküloz hastalığının tanısı konmuş olur. Ayrıca mikroskobik muayene ve kültür testi yapılarak; tüberküloz hastalığının kesin teşhisi yapılır. Ayrıca hastaya bcg aşısının yapıldığı ve bu aşağı ile tüberküloz tanısı sonrasında tedavisi edilmesi için hastaneye yatırılması sağlanır.

Tüberküloz hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Tüberküloz hastalığı bulunan kişinin tedavisi için gerekli ilaçlar kullanılır. Verem Savaş Dispanserleri tarafından hastalara ücretsiz olarak verilen bu ilaçlar hastalığın başarılı tedavisi için önemlidir. Kısa bir süre sonra hastalığın belirtilerinin kaybolması gözlenir. Hastalığının kesin tedavisi ve tekrarlamaması için en az 6 ay süreyle bu hastaların tedavi edilmesi gerekir. Hastalığın ilerleme derecesine göre bu sürenin uzatılması gerekir. Hastaya verilen ilacın düzenli olarak kullanılması tedavide oldukça önemlidir. Düzensiz veya yeterli miktarda kullanılmayan ilaçlar tüberkülozun direnç kazanmasına sebep olabilir. Tüberküloz tedavisinde yeterli ve düzenli sürede ilaç kullanımı hastanın tedavi edilmesine yetmez ise hastalığın tedavisi için hastaneye yatırılması önemlidir. Ayrıca haftanın istirahat etmesi, beslenme, hava değişimi gibi unsurlara dikkat etmesi tedavinin ilerlemesi için önemlidir. Ağır işlerde çalışan hastaların durumuna göre bir müddet işlerinden ayrılması gerekir. Koruyucu tedavi enfeksiyona yeni yakalanmış hasta kişilerin yakınlarına koruyucu tedavilerde uygulanır. Tüberküloza yakalanmış ağır hastalar hastanede tedavi edilirken; yeni yakalananların tedavisi ayakta ve evde yapılır. Tedavi başlangıcından sonuna gözetimli olarak düzenli tüberküloz hastalarının tetkikleri yapılır. Hastaların yakınları ve arkadaşlarına mutlaka Verem Savaş Dispanserlerinde giderek; bu hastalık için gerekli testlerin yapılması önemlidir. Gerektiği zaman gerekli kişilere koruyucu ilaçlar verilir. Böylelikle tüberküloz hastalığının tedavisi sağlanır.
" } ] }