{ "title": "Tüberküloz Tanısı", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/Tuberkuloz-Tanisi-52.jpg", "date": "20.01.2024 01:19:50", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Tüberküloz Tanısı, Tüberküloz yani halk arasında bilinen adı ile verem hastalığının kesin olarak tanısı bakteriyolojik olarak konulmaktadır. Tüberküloz olan kişinin değerlendirilmesinde kapsamlı bir yaklaşım gerekmektedir. Bu da şu anlama gelir: tüberküloz olan kişinin hastalık ve aile öyküleri, semptomları, akciğer filmi, tüberkülin cilt testi ve interferon salınım testinin uygulanması sonucunda tüberkülozdan şüphe duyulur ve histolojik veya bakteriyolojik incelemeler ile tüberküloz tanısı kesinleştirilmeye çalışılır.

Genel Semptomlar Nelerdir?
Ayrıca kişide görülen ateş sabahları görülmez, akşama doğru yükselir ve gece terlemesi ile düşmeye başlar.

Bunun dışında hastanın tüberküloz tanısı alması için risk attırıcı herhangi bir problemin olup olmadığı da tespit edilmelidir. Geçmişte şeker hastalığı, vücut bağışıklığını düşürecek hastalık veya tedaviler, meslek öyküsünde silikon kullanımları gibi durumlar tüberküloz tanısı riskini arttırabilmektedir. Ayriyeten kişinin son 2 yıl boyunca yaşamış olduğu yerler de sorgulanmalıdır.

Tüberküloz şüphesi bulunan kişilerde daha önceden bu hastalığı geçirip geçirmediği gibi ayrıntılar öğrenilmelidir. Eğer kişi daha önceden de tüberküloz tanısı aldı ise ne zaman olduğu, tanıyı kimin koyduğu ve nerede koyduğu, balgamda basil olup olmadığı, tedavi süresince kullanılan ilaçlar ve tedavi süresi öğrenilmelidir.

Tüberküloz Tanısı İçin Fizik Muayene

Akciğer vereminde fizik muayene semptomları bulunmayabilir. Nadiren bölgesel olarak raller ve öksürme sonrası raller bulunabilmektedir. Konsolidasyon bulunduğunda bronşiyal sesler duyulabilmektedir. Plevra sıvı ya da plevrada kalınlaşma gibi belirtiler görülebilir. Tüberküloz hastalarının yarısından fazlasında vücut ısısında artış gözlenmektedir.

Radyoloji

Akciğer grafisi tüberküloz tanısı için önemli bir konumda bulunmaktadır. Çünkü akciğer tüberkülozunda mutlaka radyolojik bir semptom bulunmaktadır.

Genellikle akciğer grafisinde görülebilen lezyonlar tüberküloz tanısını düşündürebilmektedir. Ancak yalnızda radyoloji grafileri ile tüberküloz tanısı koymak mümkün değildir. Çünkü tüberkülozu düşündürebilecek olan akciğer lezyonları farklı birçok hastalıklarda da yer alabilmektedir.

Tüberkülin Cilt Testi ve İnterferon Gama Salınım Testi

Tüberkülin cilt testi ve interferon gama salınım testleri tüberküloz basiline bağlı olarak bir enfeksiyon varlığını göstermektedir ancak hastalığı belirtmemektedir. Bu testler tüberküloz basiline bağlı olarak geç tipte oldukça fazla olan duyarlılık sonucunda pozitif çıkmaktadır. Genellikle çocuklarda görülen tüberküloz tanısında tanıya yardımcı olarak tüberkülin cilt testi ve interferon gama salınım testi kullanılabilmektedir. Yetişkinlerde ise tüberküloz tanısındaki yardım oranı düşüktür.

Bakteriyoloji

Tüberküloz tanısında kesin yöntem bakteriyolojidir. Tüberküloz hastalığından şüphelenilen kişilerde uygun olan yöntemler ile 3 adet balgam örneği alınmaktadır. Balgam çıkaramayan kimselerde açlık mide suyu veyahut balgam indüksiyonları incelenmektedir. Bu yöntemde başarılı olmaz ise bronkoskopik lavaj sıvısı tüberküloz tanısında kullanılmaktadır.
" } ] }