{ "title": "Tüberküloz Testi", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/tuberkuloz-testi-475.jpg", "date": "19.01.2024 10:08:32", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Tüberküloz Testi PPD Testi, çoğunlukla tüberküloz hastaları ile astım hastalarında ortaya çıkan belirtiler benzer olduğu için mutlaka hastaya PPD testi uygulanmalıdır. PPD testi hastanın sol ön klonunun 2/3 üst kısmından iç veya dış yüzeyine cildin içine yapılmaktadır. Bu test uygulanırken özellikle ciltte herhangi bir lezyonun olmaması, hatta venlere uzak bir yer olması önerilmektedir. Hastaya PPD testinde yapılan enjeksiyon sonrasında ciltte 6-10 mm çapında ufak bir kabarcık oluşmalıdır. Eğer test uygulandıktan sonra bu kabarcık meydana gelmemiş ise yeniden test dozu hastanın ilk enjeksiyon yapılan yerinin yaklaşık birkaç cm uzağında yere yapılmalıdır.

Tüberküloz Testinde PDD Testinin Sonucu Nasıl Anlaşılır, PDD testi uygulanmış olan kişi verem aşısı olmuş ise veya tüberküloz virüsü ile karşılaşmış ise yaklaşık 2-3 gün içerisinde test yerinde meydana gelen kızarıklık ya da kabartı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Burada oluşan hiperminin çapı pek önemli değildir. Çünkü sert bir şekilde saptanmış olan kabartının çapı çok önemlidir. PDD testi uygulandıktan sonra vezikül, bül benzerinde reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu durum çok önemli değildir ve hiçbir şekilde pomat sürülmesine ihtiyaç yoktur. Sadece oral yoldan alınan ağrı kesiciler yeterlidir. Bu durum kendiliğinden birkaç hafta sonra geçer.

Tüberküloz Testi T-Spot Testi, bu testte özellikle hastanın örnek alınan kanında tüberküloz basilinin tanıması ile hatırlama kapasitesine yönelik olan T hücreleri direkt kullanılmaktadır. Bu hücreler çoğunlukla TB antijenleri ile karşılaştırılır, daha sonra reaksiyonleri ile gamma ınterferon düzeylerinde ölçüm yapılır. Fakat gamma ınterferon sadece tüberküloz basilinden dolayı değil, aynı zamanda kullanılan ilaçlar, parazitler ile diğer sebeplerden dolayı yükseliş gösterebilir. Kısacası bu durumda yalancı bir pozitiflik söz konusu olabilir. Bunun için T-Spot ile TB testi tüberküloz hastalığının sonucu açısından daha güvenli ve spesifik bir yöntemdir.

Tüberküloz Testinde TCT Cilt Testi, genellikle kişide tüberküloz basilinin enfekte olup olmadığını göstermektedir. Ancak bu test hastalık hakkında kesinlikle bilgi vermez ve tüberküloz hastalığının tanısında yardımcı olmaktadır. TCT testi cilt yüzeyinin altı hedef alınarak enjektör iğnesinin oblik olan uç kısmı özellikle yukarı olacak şekilde tutulur ve yapılır.
" } ] }