{ "title": "Verem Tüberküloz", "image": "https://www.tuberkuloz.gen.tr/images/Verem-Tuberkuloz-65.bmp", "date": "19.01.2024 09:51:32", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Verem tüberküloz, Gelişen teknoloji ile yavaş yavaş tarihe karışmaya başladığını düşündüğümüz verem tüberküloz rahatsızlığı birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Verem Tüberküloz rahatsızlığı Mycobacterıum tuberculosis adı verilen bir parazitin oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Vücudumuza giren bu mikrop çeşitli nedenlerle çoğalmaya başlarsa verem tüberküloz rahatsızlığı ortaya çıkar. Genel olarak akciğerlerde başlayan bu rahatsızlık diğer organlarda da düşük bir ihtimal olsa bile görülebilme riski vardır. Hastalığın ihmal edilmesi ya da tedavi edilmemesi direkt ölüme yol açar. Günümüzde modern tedavi yöntemleriyle verem tüberküloz rahatsızlığından tamamen kurtulmak mümkündür.

Verem tüberküloz belirtileri nelerdir?
Verem tüberküloz nasıl bulaşır?

Rahatsızlığa yol açan virüs nezle, grip tarzı rahatsızlıklar gibi hemen bulaşabilen bir yapıya sahip değildir. Bu rahatsızlığa yakalanmış olan bir kişiyle kapalı ortamda uzun süre vakit geçirmiş olunması gerekir. Bu yüzden rahatsızlık aynı evi paylaşan kişilerin arasında daha kolay bulaşabilmektedir. Ailedeki kalabalık yasam koşulları ve maddi durumdaki yetersizlikler rahatsızlığın bulaşma riskinin artmasına neden olur.

Toplu taşıma araçlarında ve havalandırma olan yerlerde de hastalığın bulaşma ihtimali yüksektir. Hastanın çatal, kaşık, bardak gibi eşyalarının kullanılmasıyla rahatsızlık bulaşmaz. Tüberküloz mikrobu vücuda girdiğinde ne kadar zaman süre içinde hasta edeceği konusunda kesin bir zaman verilemez. Bu durum çünkü kişinin vücut direncine göre değişmektedir. Bazı kişilerde hastalık birkaç gün içinde ortaya çıkarken bazılarında 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilmektedir.

Verem Tüberküloz rahatsızlığına yakalanma riski diğer insanlara göre daha fazla olan risk grubu şu şekildedir
Genelde bu rahatsızlıktan dolayı hastaneye başvuran hastalar hastalığın seyri çok yavaş ve belli olmadan ilerlediği için durumları hakkında çok fazla bilgi sahibi değillerdir. Yapılan tetkiklerde genelde ilk başta akciğer filmi çekilir. Akciğer filminde görülen bazı bulgular sayesinde verem tüberküloz rahatsızlığı olup olmadığı tahmin edilir. Fakat başka rahatsızlıklarında belirtisi olabileceği için en kesin çözüm balgam testidir. Verem tüberküloz hastalığının tedavisinde 5 ana ilaç vardır. Hastalığın tamamen iyileşmesi için bu ilaçlardan 4 tanesine hastalığın teşhis edilmesinden itibaren başlanması gerekir. Fiyat olarak ekonomik ve ucuz olan bu ilaçlar verem savaş dispanserlerin de ücretsiz olarak verilmektedir. İlaçların içilmeye başlanması ile hastalık geçmiş gibi görülebilir. Fakat kesin olarak iyileşme süreci 6 aydır. Bazı bünyelerde 8-12 ay arasında sürebilir.
" } ] }