Aktif Tüberküloz Nedir?
22 Temmuz 2024

Aktif Tüberküloz Nedir?

Aktif Tüberküloz

Aktif tüberküloz, hastalığın vücutta yayılma hızını, bulaşıcılığını ve tahribatını içeren aşamasıdır. Tüberküloz, halk arasında verem olarak bilinmektedir. Bu hastalık, geçmişte Türk filmlerinde sıkça konu edilmiştir. Tüberküloza sebep olan çeşitli bakteri türleri bulunmaktadır. Hastalık bulaşıcı bir formdadır ve genellikle Mycobacterium tuberculosis complex olarak adlandırılan bir grup mikobakteri tarafından ortaya çıkar. Tüberküloz sadece akciğerlerle sınırlı kalmamakta, solunum yollarında da olumsuz etkiler göstermektedir. Ancak, tüberküloz direkt olarak akciğerleri hedef alan bir hastalıktır. Öksürme ya da hapşırma sonucunda yayılan moleküller ile bakteriler havaya karışmaktadır. Tüberküloz, gizli tüberküloz ve aktif tüberküloz olarak iki farklı formda vücutta var olabilmektedir.

Aktif Tüberkülozun Vücutta Yol Açtığı Etkiler

Aktif tüberkülozda bağışıklık sistemi, tüberküloz bakterisi ile savaşamayacak duruma gelmektedir. Sağlıksız beslenme, stres, kötü alışkanlıklar (özellikle sigara) ve kötü yaşam koşulları, bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü dönemlerdir. Bazen birisi bizi çok kızdırdığında "verem ettin beni" deriz. İşte böyle bir durum söz konusudur. Aktif tüberküloz döneminde akciğer dahil birçok organ etkilenebilmektedir. Kronik öksürük, göğüste ağrı ve kanlı balgam gibi belirtileri olabilir. Aktif tüberkülozda 12 ay kadar birden fazla farklı antibiyotik tedavisi gerekebilir. Aktif tüberküloz, hastalığın ciddi anlamda yaşandığı ve bulaşma riskinin olduğu bir süreçtir. Bu süreçte hastalığın bulaşma ihtimali en yüksek olan kişiler, hastanın yakınları ve temas halinde bulunan aile fertleri ve iş arkadaşları gibi kişilerdir. Bulaşma riski altındaki bu kişiler daha fazla tedbir almalı, tedavi süresince hastayla gerekmediği sürece temas halinde olmamalıdır. Eğer erken tanı ile tedaviye başlanırsa, 2-3 hafta sonra hastanın bulaştırma riski ortadan kalkacaktır. Tedavi edilmemiş bir hasta, yılda en az 10-15 kişiye tüberküloz mikrobunu bulaştırmaktadır.

Tüberküloz Tanısı ve Korunma Yolları

Aktif tüberküloz tanısı, radyoloji bölümlerinde bulunan X-Ray cihazında akciğer filmi çekilmek sureti ile konulabilir. Ayrıca cilt testi ile de ortaya çıkarılabilmektedir. Tüberküloz hastalığından korunabilmek için, verem aşısının düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Kişisel korunma yolları ise şunlardır:

  • Sigara içiliyorsa bırakmak gerekir.
  • Sigara içilen ortamlarda uzun süre durulmamalıdır.
  • Eller düzenli olarak yıkanmalıdır.

Eğer sürekli 2 hafta kadar süren öksürük, aşırı kilo kaybı, aşırı yorgunluk ve özellikle öksürürken kan gelmesi gibi belirtiler mevcutsa derhal tıbbi yardım almalısınız. Şimdiden geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tüberküloz Basili

Tüberküloz Basili

Tüberküloz Bulaşıcı mı?

Tüberküloz Bulaşıcı mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi

Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi

Aktif Tüberküloz Nedir?

Aktif Tüberküloz Nedir?

Verem Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Verem Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Verem Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi

Verem Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi

Tüberküloz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tüberküloz Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi