Verem Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Verem Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi

Verem Tüberküloz

Gelişen teknoloji ile yavaş yavaş tarihe karışmaya başladığını düşündüğümüz verem (tüberküloz) rahatsızlığı, birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakterinin oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Vücudumuza giren bu mikrop çeşitli nedenlerle çoğalmaya başlarsa verem rahatsızlığı ortaya çıkar. Genel olarak akciğerlerde başlayan bu rahatsızlık, diğer organlarda da düşük bir ihtimalle de olsa görülebilir. Hastalığın ihmal edilmesi ya da tedavi edilmemesi durumunda ölüm riski yüksektir. Günümüzde modern tedavi yöntemleriyle tüberkülozdan tamamen kurtulmak mümkündür.

Verem Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?

  • Gece yükselen ateş ve terleme
  • Kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik
  • 2-3 hafta ve daha uzun süren öksürükler
  • Balgam çıkarma, kan tükürme
  • Göğüste ve sırtta sürekli ağrı
  • Nefes darlığı ve belirsiz zamanlarda oluşan ses kısıklığı

Verem Tüberküloz Nasıl Bulaşır?

Tüberküloza yol açan bakteri, nezle veya grip gibi hemen bulaşabilen bir yapıya sahip değildir. Bu rahatsızlığa yakalanmış olan bir kişiyle kapalı ortamda uzun süre vakit geçirilmesi gerekir. Bu nedenle hastalık, aynı evi paylaşan kişiler arasında daha kolay bulaşabilir. Kalabalık yaşam koşulları ve maddi yetersizlikler hastalığın bulaşma riskini artırır.

Toplu taşıma araçlarında ve havalandırma olmayan yerlerde de hastalığın bulaşma ihtimali yüksektir. Hastanın çatal, kaşık, bardak gibi eşyalarının kullanılmasıyla rahatsızlık bulaşmaz. Tüberküloz mikrobu vücuda girdiğinde ne kadar süre içinde hastalığa yol açacağı kesin bir zaman verilemez. Bu durum kişinin vücut direncine bağlı olarak değişir. Bazı kişilerde hastalık birkaç gün içinde ortaya çıkarken, bazı kişilerde 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilir.

Verem Tüberküloz Rahatsızlığına Yakalanma Riski Daha Fazla Olan Gruplar

  • AIDS hastaları
  • Şeker hastaları
  • Bazı kanser hastaları
  • Böbrek hastaları
  • Mesleki bakımdan çeşitli tozlara maruz kalan kişiler
  • İlaç ve alkol bağımlıları
  • Tütün ve sigara bağımlıları

Genellikle bu rahatsızlıktan dolayı hastaneye başvuran hastalar, hastalığın seyri çok yavaş ve belirti vermeden ilerlediği için durumları hakkında çok fazla bilgi sahibi değildirler. Yapılan tetkiklerde genellikle ilk başta akciğer filmi çekilir. Akciğer filminde görülen bazı bulgular sayesinde tüberküloz rahatsızlığı olup olmadığı tahmin edilir. Ancak başka rahatsızlıkların da belirtisi olabileceği için en kesin çözüm balgam testidir.

Verem Tüberküloz Tedavisi

Verem tüberküloz hastalığının tedavisinde 5 ana ilaç vardır. Hastalığın tamamen iyileşmesi için bu ilaçlardan 4 tanesine hastalığın teşhis edilmesinden itibaren başlanması gerekir. Fiyat olarak ekonomik ve ucuz olan bu ilaçlar, verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. İlaçların içilmeye başlanması ile hastalık geçmiş gibi görünebilir. Ancak kesin olarak iyileşme süreci 6 aydır. Bazı bünyelerde bu süre 8-12 ay arasında sürebilir.

Ekstra Bilgiler

Tüberkülozun önlenmesi açısından aşılanma oldukça önemlidir. BCG (Bacillus Calmette-Guérin) aşısı, tüberküloza karşı koruma sağlar ve özellikle çocukluk çağında yapılması önerilir. Ayrıca, tüberküloz hastalarının tedavi sürecinde doktor önerilerine uymaları ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları çok önemlidir. Hastalığın yayılmasını önlemek için hasta kişilerin maske takmaları ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aktif Tüberküloz Nedir?

Aktif Tüberküloz Nedir?

Haber Bülteni